28 Ağustos 2008 Perşembe

Komplikasyonlar

Komplikasyonlar

A.İnfeksiyon: İnfeksiyon yüksek ateş, titremeler ve lökositozise yol açan nadir bir komplikasyondur. Teşhis akla gelirgelmez drenaj yapılmalıdır. Bazı lezyonlar, ultrasonografi kontrolü altında perkütan olarak yerleştirilen kateterle dışarıya drene edilebilir. Mideye bitişik olan infekte yalancı kistlerde ameliyat yoluyla kistogastrostomi şeklinde bir iç drenaj yapılabilir; bu mümkün olmazsa kist dışa drene edilir çünkü Roux-Y şeklinde yapılacak olan bir kistojejunostomi-nin dikişleri tutmayabilir.

B.Yırtılma: Serbest periton boşluğu içerisine ani perforasyon tahta sertliğinde karın ve şiddetli ağrı ile birlikte seyreden ağır bir şimik peritonit yapar. Bazen yırtılmadan önce yalancı kistte hızlı bir büyüme olduğu farke-dilir. Tedavi periton boşluğunun yıkanması ve yalancı kistin duvarı çoğu zaman iyi dikiş tutmayacak derecede çok gevrek olduğundan yırtılan kistler dışa drene edilmek zorundadır. Yalancı kistin yırtılması vakaların %5 inden azında görülmekte ise de acil müdahaleye rağmen öldürücü olabilmektedir.

C.Kanama: Kist boşluğuna ya da kistin aşındırdığı komşu organ içine kanama olabilmektedir. Kist içine kanama kendini kan kaybından ileri gelen anemia ile birlikte büyüyen karın kitlesi şeklinde gösterebilir. Eğer kist mideye delinirse hematemezis, melena ve nazogastrik aspirasyonda kan görülebilir. Kan kaybının hızlı oluşu eksireya hemorajik şoka yol açar ve mutad olduğu üzere arteriografi yapılmasına imkân vermez. Bununla beraber eğer zaman müsait olursa yapılan acil arteriografi cerrahi tedavi bakımından değerli bilgiler verebilir. Hayat kurtarıcı bir tedbir olarak acil laparotomi gerekir. Kanamanın menşei kist duvarından geçen ve yalancı kist sıvısındaki enzimlerle aşınan splenik ve gastrointestinal arterler olabilir. Eğer teknik bakımdan yapılması mümkün ise kistin ve kanayan damarın eksizyonu kanamayı, dikişle bağlamaktan daha emin bir şekilde kontrol altına alır.

Hiç yorum yok: