28 Ağustos 2008 Perşembe

PANKREAS ASSİTİ ve PLEVRADA PANKREATİK EFFÜZYON

PANKREAS ASSİTİ ve PLEVRADA PANKREATİK EFFÜZYON

Pankreas assiti peritonit veya şiddetli olmaksızın karın boşluğundan .pankreas sıvısının toplanmasından ibarettir. Bu hastaların çoğu alkolik olduğundan karındaki toplantı genellikle ilkin siroz assiti zannedilir. Sendrom çoğu zaman psödokistin kaçırmasından, fakat çok az vakada ise pankreas kanallarından birinin yırtılmasından kaynaklanır. Önde gelen sebep erişkinlerde alkolik pankreatit ve çocuklarda ise traumatik pankreatittir. Yakın zamanda önemli derecede kilo kaybı büyük bir klinik tezahürattır ve assitin diüretik

616

28.Bölüm, Pankreas

tedaviye cevap vermemesi teşhis için başka bir ipucu yerine geçer. Görünüm itibariyle saman renginden hafif kanlı renge kadar değişen assit sıvısının proteini (2.9 g/dL'den fazla) ve amilaz seviyesi yüksektir. Böyle bir assitten şüphe edildi mi, assit mayiinin kimyevi tahlili ve endoskopik retrograd pankreatografi ile kesin teşhis yapılır. Sonuncu işlem sıvının kaçak yaptığı yeri ortaya koyar ve eğer ameliyat gerekiyorsa makul giriş yolunu gösterir.

Bilhassa ağır bir beslenme bozukluğu bulunduğunda ilk tedavi bir süre intravenöz hiperalimentasyon yapmaktan ibaret olmalıdır; bu, bazı vakalarda kendiliğinden iyileşmeye yol açar. Eğer 2 haftalık bir beslenme tedavisinden sonra belirgin bir düzelme olmazsa ameliyat yapmak gerekir. Ameliyatta sıvının geldiği yer gözle görülebilir, fakat bazı hastalarda burası ancak pankreatografi ile meydana konabilmektedir. Her ne kadar kaynağın tesbiti ameliyatta yapılabilirse de ameliyattan önce endoskopik retrograd pankreatografi yapılmasının çok yararı olur. Vakaların çoğunda en iyi işlem jejunumdan yapılan bir Roux-Y segmenti ile barsağa iç drenajdır, fakat bazen teknik güçlüklerden dolayı sadece dışa drenaj yapılır. Jejunum kanaldaki delikle ağızlaştmlır veya çoğu zaman bununla kaçıran psödokist arasında bir anastomoz yapılır. Hastaların %80 inde semptomlar kaybolur. Maluliyet ağırlaşmadan tedavi edilen hastalarda mortalite düşüktür.

Plevradaki pankreas menşeli kronik effüz-yon pankreas kanalı ile plevra boşluğu arasındaki bir irtibattan ileri gelebilir. Teşhis bu sıvıda yoğunluğu yüksek bir amilaz ölçülmesi ile konur (genellikle 300 IU/dL'den fazladır). Pankreas CT skeni ve retrograd pankreatogram yapılmalıdır. Plevradaki sıvı aspire edilebilir ve yeniden toplanırsa göğüs tübü koymak gerekir. Pankreas suyunun sızması devam eder veya tübün çıkarılmasından sonra nüksederse fistül menşeinin ameliyatla barsağa drene edilmesi gerekir.

Cameron JL: Chronic pancreatic ascites and pancreatic pleural

effasions. Gastroenterolog)/ 1978;74:134. Faling O et al: Treatment of chronic pancreatitic pleural effusion

by percutaneous catheter drainage of abdominal pseudocyst.

Am J Med 1984;76:329. Turnen JJ et al: Bilateral pancreatic pleural effusions: A case

repon and literatüre review. Am J Gastroenterol 1983;78:284. Weaver DW et al: A continuing appraisal of pancreatic ascites.

Surg Gynecol Obstet 1982;154:845.

Hiç yorum yok: